16 Kasım 2016 Çarşamba

FERHAN HOCA'DAN HÜCRE BİYOKİMYASI VE DNA HASARI & TAMİRİ DERS NOTLARI!

Merhaba...

Son yaptığımız dersler ilgili notlar aşağıdaki linklerde:

Hücre Biyokimyası

DNA Hasarı ve Tamiri

İyi çalışmalar, sevgiler

Dr. Ferhan Sağın

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba hocam.DNA daki hatalı eşleşmeleri düzeltme onarımında,MutHLS ler hangi zincirin yeni sentezlenen olduğunu metilasyon durumundan anlıyorlar.ökaryotlarda ise metillenme ile tanınamaz neden?

Adsız dedi ki...

Hocam MERHABA.DNA yanlış eşleşme onarımında Prokaryorlarda enzimlerin paternal DNA zincirini mi yeni replike olan zinciri mi düzelteceğini metilasyona bakarak anlaşılıyor peki ökaryotlarda neden metilasyona bakılamıyor.Tek zincir kırıklarına bakılarak anlaşılıyormuş kafamda tam oturtamadım.Rİca etsem açıklar mısınız.Şimdiden çok teşekkür ederim:))

Adsız dedi ki...

Hocaam sizi çok seviyoruz��

Ferhan Sağın dedi ki...

Merhaba...

DNA'daki hatalı eşleşme onarımıyla ilgili sorunuz güzel...

Bunun için öncelikle çok güzel bir yazı iletiyorum, lütfen http://www.herkesebilimteknoloji.com/haberler/yasam/2015-nobel-kimya-onemi-aziz-sancar-aysen-gunel-ozcan-emin-kansu linkindeki yazıyı okuyun. Sorunuzun yanıtı bu yazının sonlarına doğru gizli... Bakalım, bulabilecek misiniz? :-)))

Ayrıca konuyla ilgili olduğunuz için Nature'da bu hafta yayınlanan bir yazıyı iletiyorum size (https://drive.google.com/open?id=0B0pEGxJR1ZuXYWV1enlXOUVPT2s) , keyif için o da okunabilir :-)))

Sevgilerimle,

Dr. Ferhan Sağın

Adsız dedi ki...

Hocam bu DNA'daki 3' 5' nün anlamı nedir?
Şimdiden teşekkürler :D

Ferhan Sağın dedi ki...

Aslında bu yanıtı kendiniz bulmanız lazımdı
3’ ve 5’, "three prime" ve "five prime" anlamındadır ve herhangi bir nükleik asidin şeker iskeletindeki karbonların sayılarına işaret eder.
Normalde, DNA’nın deoksiriboz iskeletindeki karbonlar O’den başlanarak saat istikameti yönünde numaralandırılırlar. Bu şekilde DNA yapısındaki bazın bağlı olduğu ilk karbon 1 olarak numaralandırılır. 3. karbonda –OH grubu vardır ve 5. karbona fosfat grubu bağlıdır.
Bu asimetri DNA iplikçiğine bir yön verir, örneğin DNA polimeraz 5' -> 3' yönünde çalışır, yani molekülün 3' ucuna (-OH grubuna) nükleotidleri ekler.
Şu link’ler konuyu daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir:
https://www.youtube.com/watch?v=p835L4HWH68
https://www.google.lv/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=12&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwij2Kv8mb7QAhXGKiwKHWZwBiIQtwIIXjAL&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DqWZYpHSXvJo&usg=AFQjCNFObvW4ESpe1JtIifmOGplyFJvqaQ
Sevgiler
Dr. Ferhan Sağın

Adsız dedi ki...

Ferhan hocam bu BAS2 icin sadece okuyarak ne kadar anladigimi olcemiyorum da calisma sorulari var mi ve nerden ulasabiliriz acaba? Şimdiden tesekkuler :)

Ferhan Sağın dedi ki...

Maalesef yurtdışındaydım, bu sabah işe başladım... çalışma sorusu yoktu, yine kendi çabanıza bakıyordu hazırlanmak... umarım iyi geçmiştir BAS2...

Sevgiler

Ferhan Sağın

Adsız dedi ki...

Hocamm bys için şöyle genel bir not çalışma kağıdı vs. Var mı :)

Yorum Gönder